Családpasztoráció


Mi a célunk?

A házastársi kapcsolat és a családok szeretetben, hűségben és hitben való megtartása és erősítése.

Mi a feladatunk?

Az egyházmegyei családpasztoráció fő feladata olyan „szakemberek” képzése, akik tudásukkal és tapasztalataikkal a helyi közösségekben segíteni tudnak, hogy

     -   családcsoportok jöjjenek létre

     -   a házaspárok számára tanítások, előadások hangozzanak el

     -   a családtagok egyre jobban szeressék egymást, mert A SZERETET TANULHATÓ!

     -   a családokban elmélyüljön a hit

     -   az Egyházunk vonzó módon közvetítse, hogy a szeretet növekedésében az Istennel való személyes kapcsolat elengedhetetlenül fontos

     -   már a kisgyermekek, a kamaszok és a házasságkötés előtt álló fiatalok is készüljenek az életre szóló házasságra.

Mit teszünk?

     -   Plébániai családpasztorációs munkatársak (családtrénerek) képzése

     -   Családi Életre Nevelés oktatására munkatársak (hitoktatók, pedagógusok, védőnők) képzése

     -   jEgyben - Készülj a házasságra! – jegyesoktatás újragondolva
jEgyben – készülj a házasságra!

2024-ben is tartunk egyházmegyei központi jegyesfelkészítőt. 

Helyszíne a Kaposvári Püspökség lesz, összesen két hétvégét felölelő programmal, melyet képzett házaspárok tartanak.

A jegyesfelkészítés időpontja:

2024. február 23-24. és 2024. március 8-9. pénteken este 18-21 óráig, és szombaton 9 órától 18 óráig. A két alkalom együtt jelenti a programon való részvételt.  A programra nemcsak jegyeseket, hanem döntés előtt álló, együttjáró és fiatal házaspárokat is szeretettel várunk!

Érdeklődni a szervező házaspárnál lehet(Balázs László és Beáta 20/454-7443, ballaszmail@gmail.com).

A fiatal párok számára meghatározó élmény, amikor 10-20-30 éve házasoktól hallhatnak tapasztalataikról, arról hogy mennyi örömöt ad nap, mint nap a család és arról is, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük.

Jelentkezni az alábbi linken lehetséges: 

jEgyben – készülj a házasságra! 2024

Családi Életre Nevelés

A nemiségről való helyes látásmód kialakítása és a házasságra való felkészítés kisgyermekkorban kezdődik a családban, illetve a kisiskoláskorban, majd a serdülőkorban folytatódik, és csak harmadik állomása a jegyesek felkészítése (Ferenc pápa: Amoris Laetitia (208), 2016.). Az a tapasztalatunk, hogy a fiatalok nagy hiányossággal érkeznek életük meghatározó eseményéhez, a házasságkötéshez. Sokszor nagyon minimális ismeretük van önmagukról, a másik nem sajátosságairól, illetve az emberi kapcsolatokról.
 

A Kaposvári Egyházmegye családpasztorációs munkacsoportja ebben az évben is szervez Családi Életre Nevelés módszertani képzést. Elsősorban a családi életre nevelés oktatásában tenni akarók részvételére számítunk.
 

A Kaposvári Egyházmegye vezetése szeretné ezt a programot a fenntartásában működő iskolákban, illetve a hozzá kapcsolódó közösségekben bevezetni. Az önkormányzati iskolákban is próbáljuk segíteni az elkezdését.
 

A képzés 3×2 nap, összesen 45 óra. Az időpontok: 2020. június 22.-23. augusztus 24.-25. és szeptember 28.-29. Az alkalmakon a képzés az első napon 10.00-18.00 óráig, a második napon 9.00-16.00 óráig tart.
 

Helyszíne a Kaposvári Püspökség nagyterme. (Kaposvár Zárda u. 4.)
 

A képzést a CSÉN program kidolgozói, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és munkatársai tartják.
 

Ha több információra van szüksége, további kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!
 

Radnai István és Márta családreferens házaspár csaladok.kaposvar@katolikus.hu, 20/459 4432.
 

Jelentkezési űrlap elérhető itt: CSÉN Jelentkezés 
 

Néhány visszajelzés az elmúlt években tartott képzések résztvevőitől:
 

-  Sok pozitív dolgot hallottam a CSÉN Módszerrel kapcsolatban. A két napban beigazolódott számomra, hogy helytállóak voltak a kapott információk. Ismeretanyagban is és gyakorlati oldalát tekintve is sok hasznos ismeretet kaptam, melyet a munkám során hasznosítani tudok.
-  Köszönöm az elfogadást. Köszönöm, hogy önmagam lehettem és így is jól voltam. Hálás vagyok a derűért, a nevetésekért. Köszönöm, hogy szeretettel teli volt ez az együtt töltött idő, ami képzés is, mert az ötleteket tovább viszem és megvalósítom, de több mint egy képzés, mert együtt gondolkodás és cselekvés, amiért hálás vagyok!
-  Sokszínű két nap volt! Sokat tanultam. Sok ötletet kaptam, ami egyszerű játéknak tűnt, de nagy mélységeket tárt fel. Segítettek a feladatok magyarázatai, az egyes osztályokban szerzett tapasztalatatok. Öröm, felszabadultság, jókedv. Egyes feladatokkal lelkigyakorlatos élményeket éltem meg. Mélységet. Köszönöm!
-  Köszönöm a sok játékot, gyakorlatot. A színes rajzokat, ábrákat, melyek a szemet is gyönyörködtetik. Nagyon jók az ötletek, még engem is megmozgatnak! Az a legjobb, hogy az embernek van kedve csinálni és nem érzi erőltetettnek.


Kérdéseitekkel, kéréseitekkel és ötleteitekkel keressetek minket!

Email: csaladok.kaposvar@katolikus.hu

Radnai István és Márta - családreferens házaspár

Telefon: 20/459 44 32


Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés